home

De kaart van het Zoniënwoud - J. de Ferraris en L. Cogeur, 1770

Joseph-Jean-François, graaf de Ferraris (1726-1814), stond aan het hoofd van de artillerie in de Nederlanden toen Karel van Lotharingen er gouverneur-generaal was.
Voor hij, in opdracht van Keizerin Maria-Theresia en daarna van haar zoon Keizer Jozef II, aan de eerste grootschalige kartering van de Oostenrijkse Nederlanden (Kabinetskaart) begon, vroeg Karel Van Lotharingen hem een proefkartering van het Zoniënwoud.

In mei 1770 overhandigde J.de Ferraris het resultaat, een kaart van het Zoniënwoud, aan Karel van Lotharingen. Op 11 augustus 1770 kreeg graaf de Ferraris de toelating van Keizerin Maria-Theresia om de opmetingen voor zijn “Kabinetskaart” aan te vatten.

De kaart van het Zoniënwoud is merkwaardig: de oriëntatie van de kaart is ZW-NO. Het Hallerbos bevindt zich in het NO, Laken (Brussel) bevindt zich in het ZO. Waarschijnlijk is de kaart zo georiënteerd omdat de residentie van Karel Van Lotharingen in Tervuren lag, terwijl de regering in Brussel zetelde. Dit maakte het makkelijker om de kaart te lezen.

 

De kaart van het Zoniënwoud is beschikbaar in zwart-wit en onder verschillende vormen:

 

Klik om te vergroten