home

Kaart van België uit 1794 van Louis Capitaine

Louis Capitaine du Chesnoy (ca. 1749-1797) is achtereenvolgens « Ingénieur, Géographe du Roy » en « Premier Ingénieur de la Carte Générale de la République Française » geweest.
Hij is de auteur van een heruitgave van de Grande Carte de France van Cassini waarbij hij een heruitgave van de kaart van Ferraris voegde. Op die manier kon hij de nieuwe Belgische departementen samen in kaart brengen. Het gaat om een compilatie: de kaarten zijn van minder hoge kwaliteit dan het bronmateriaal. Deze chorografische kaart van België werd door Louis Capitaine in samenwerking met Pierre-Grégoire Chanlaire (1758-1817) gepubliceerd.

De Carte Chorographique de Belgique dédiée à la Convention Nationale (chorografische of geografische overzichtskaart van België, opgedragen aan de Nationale Conventie) werd opgesteld aan het begin van het Franse bewind in België tussen 1792 en 1796, net vóór 1 oktober 1794, dag van de officiële inlijving van de Oostenrijkse Nederlanden en het prinsbisdom Luik door de Franse Republiek.


De overzichtskaart met de bladindeling van de 65 kaarten geeft de grenzen van de toenmalige Franse departementen weer.

De "Kaart van België uit 1794 van Louis Capitaine" is beschikbaar in verschillende vormen :

 

Klik op de afbeeldingen om te vergroten