home

Stadsplannen van de steden der Spaanse Nederlanden- J.v. Deventer (1550-1570)

Jacob ROELOFS, beter bekend als Jacob van DEVENTER, werd waarschijnlijk niet in Deventer (Nederland) geboren, maar wel in Kampen en dit tussen 1500 en 1505. In 1520 schrijft hij zich in aan de Leuvense universiteit, waar hij zich bekwaamt in de landmeetkunde en de cartografie.

In 1536 verwezenlijkt Jacob van Deventer een eerste kaart: deze van het toenmalige Brabant.

Later volgen chorografische kaarten van Zeeland, Friesland en Gelderland.
Rond 1553 krijgt Jacob van Deventer van Filips II, koning van Spanje en de Nederlanden, de opdracht om de plannen te tekenen van alle steden die in de toenmalige Nederlanden gelegen zijn (het huidige Nederland, het huidige België zonder het toenmalige Prinsbisdom Luik, het huidige Groothertogdom Luxemburg en delen van Noord-Frankrijk en van West-Duitsland). Hij realiseerde ongeveer 260 stadsplannen op een schaal van ongeveer 1:8000. Het was een omvangrijk oeuvre, waaraan hij, mede door heel wat lotgevallen, zeventien jaar gewerkt heeft.
Jacob van Deventer stierf in Keulen in 1575

De stadsplannen van Jacob van Deventer raakten in de vergetelheid. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw doken ze terug op.
De originele kaarten (netkaarten) bevinden zich in de Biblioteca Nacional te Madrid.
Het documentatiecentrum van het NGI heeft facsimiles van de minuutkaarten (een eerste versie van de netkaarten) van J.van Deventer in zijn bezit. Deze facsimiles werden tussen 1884 en 1924 gepubliceerd door het “Institut National de Géographie, vzw”.

De stadsplannen van Jacob van Deventer zijn beschikbaar in kleur en onder verschillende vormen:

 

Klik om te vergroten