home

De kaart van het prinsbisdom Luik - J. Blaeu, 1640

Johannes Blaeu is rond 1598 in Alkmaar (Nederland) geboren als zoon van Willem Blaeu , een Amsterdammer die wereldglobes en wetenschappelijke instrumenten vervaardigde. Hij zet het werk van zijn vader voort, maar dan als cartograaf bij de Oost-Indische Compagnie.

In 1638 begint hij met de uitgave van « Theatrum Orbis Terrarum», een wereldatlas in twee volumes ; in 1655 zijn het zes volumes geworden.

Er waren indertijd drie families in Amsterdam die een goede reputatie hadden op het vlak van vervaardiging en verhandeling van kaarten, globes en navigatie-instrumenten. De belangrijkste familie was deze van J. Blaeu

In 1662 begint Johannes Blaeu met zijn « Atlas major ». Het zal een atlas worden in elf volumes en met een maritieme atlas.

Johannes Blaeu was zodanig aangeslagen door de brand in zijn drukkerij in de Gravenstraat in Amsterdam én door het verlies van zijn functie in de gemeenteraad dat dit in 1673 zijn dood tot gevolg had.

 

De kaart van het graafschap Vlaanderen en Zeeland van J.Blaeu uit de atlas Theatrum Orbis Terrarum, is beschikbaar in kleur en onder verschillende vormen :

 

Klik om te vergroten