home

De kaart van de heerlijkheid van Mechelen - F. de Wit, 1675

 

Frederik de Wit werd geboren te Gouda (Nederland) in 1630.

Hij was één van de beste graveurs uit de tweede helft van de 17de eeuw. In 1648 vestigde hij zich te Amsterdam. In 1661 werd hij, door zijn huwelijk, poorter van die stad.

Hij zou in Amsterdam blijven wonen tot aan zijn dood in 1706.

Zijn weduwe zette de handel in kaarten voort tot in 1709. Ze verkocht de drukplaten van de atlassen, alsook de platen van J.Blaeu, die Frederik in 1672 verworven had, aan Pieter Mortier (na 1721: Covens en Mortier). Ook verkocht ze de platen van de zeekaarten aan Louis Renard, die ze in 1715 opnieuw publiceerde.

Frederik de Wit was zó beroemd dat zijn fraai verluchte kaarten nog lang na de sluiting van zijn uitgeverij hoog geprezen werden. Hoewel hij meer dan 400 kaarten en stadsplattegronden uitgegeven heeft, beschikken we over heel weinig gegevens om ze te kunnen dateren. Heel waarschijnlijk verschenen de atlassen vanaf 1670 en de stedenboeken omstreeks 1695.

De kaarten van Frederik de Wit die in het bezit zijn van het Nationaal Geografisch Instituut zijn een gift uit 1890 van Kapitein o.r. Prisse, aan het toenmalige Militair Cartografisch Instituut (nu NGI). Deze kaarten zouden deel uitgemaakt hebben van één der atlassen van de Nederlanden, met als titel “Nieuw Kaert-boeck van de XVII Nederlandse Provinciën”. Deze atlas telde ruim 20 kaarten.

De kaart met de heerlijkheid Mechelen in het midden strekt zich uit tot Zandvliet in het noorden, tot Leuven in het oosten, tot Brussel in het zuiden en tot Aalst in het westen.

 

Klik om te vergroten