home
home > know-how > de fotogrammetrie
 
Cartografisch hoogtelijnen

Know-how

Inleiding
—————
Luchtopnamen
—————
De fototheek
—————
Luchttriangulatie
—————
Aanvulling op het terrein
—————
Fotogrammetrische restitutie
—————
Orthofoto's
—————
3D-modellen, hoogtelijnen
—————
Gedetailleerde beschrijving

 

zwart: niet-cartografische hoogtelijn aansluitend bij de 'werkelijkheid'
grijze achtergrond: cartografisch hoogtelijn waarbij het voorstellingsaspect meetelt
Hoogtelijnen die geschikt zijn voor cartografische doeleinden moeten voldoen aan twee voorwaarden:
  1. zij moeten zo nauwkeurig mogelijk aansluiten aan het werkelijke reliëf.
  2. zij moeten ook een duidelijk en vlot interpreteerbaar beeld geven van het reliëf op de topografische kaart. Om aan deze laatste voorwaarde te kunnen voldoen zijn vaak een aantal ingrepen nodig zoals generalisatie en afronding van de hoogtelijnen. Deze ingrepen maken de hoogtelijnen visueel aangenamer en vooral vlotter 'leesbaar', maar gaan helaas ook ten koste van het zo nauwkeurig mogelijk aansluiten van de hoogtelijnen aan het werkelijke reliëf.
De specifieke vereisten aan cartografische hoogtelijnen brengen mee dat er niet altijd een éénduidige relatie is tussen het product DTM-1:10 000 en Cartografische hoogtelijnen. De grootste overeenkomst tussen de 2 producten is er uiteraard voor de gebieden waar de brongegevens voor het DTM-1:10 000 gevormd worden door fotogrammetrisch opgemeten hoogtelijnen.

Het NGI gebruikt cartografische hoogtelijnen voor plaatsing op de topografische kaarten. Ze worden ook als een apart product aangeboden voor klanten die voornamelijk geïnteresseerd zijn in de visualisatie van het terrein. Zij zijn beschikbaar in vectorieel formaat (dgn, dxf, dwg).
Vooralsnog is het produkt Cartografische hoogtelijnen niet gebiedsdekkend. In sommige gebieden zijn zij (nog) niet beschikbaar in vectorformaat en waar zij wel vectorieel beschikbaar zijn, kan het zijn dat er gaten in zitten op plaatsen waar er voor de topografische kaart geen cartografische hoogtelijnen noodzakelijk zijn.
 


home | producten | know-how | organisatie | online-resources | info-verkoop | copyright

opmerkingen over de website? contacteer ons
2013 © Nationaal Geografisch Instituut
Verkoopsvoorwaarden

naar boven