www.ngi.be.home  |Over het boek  |Over de tentoonstelling  |Bestel het boek  | franšais
België in kaart

 

> TENTOONSTELLING

Ter gelegenheid van zijn 175-jarig bestaan organiseerde het Nationaal Geografisch Instituut in 2006 een tentoonstelling "België in Kaart". Van 2 september 2011 tot 6 november 2011 toont het Mercatormuseum te Sint-Niklaas u een selectie uit deze tentoonstelling.

foto tentoonstelling

De voorbije drie eeuwen veranderden de landschappen in België ingrijpend: bewoning veroverde steeds meer areaal, wegen werden aangelegd, rivieren gekanaliseerd, het grondgebruik wijzigde.

Het NGI stelt deze evolutie aanschouwelijk voor door gebruik te maken van een uitgebreide collectie oud kaart- en iconografisch materiaal uit eigen en vreemde archieven.

uittreksel Ferraris kaart

Aan de hand van oude kaarten (Ferraris, Vander Maelen, Dépôt de la Guerre, Institut Cartographique Militaire, Nationaal Geografisch Instituut) en luchtfoto's kan u volgen hoe een aantal rurale, stedelijke, industriële en toeristische landschappen in België in de loop der eeuwen veranderd zijn.

boek 'België in kaart'

Het gelijknamige boek, waar befaamde geografen als Christian Vandermotten, Marc Antrop en Philippe De Maeyer aan meewerkten, en dat uitgegeven werd door de uitgeverijen Lannoo/Racine, ligt aan de basis van deze tentoonstelling.

> lees meer over het boek...


Bestel het boek 'België in kaart'.

ZIN IN EEN VIRTUEEL BEZOEK?

Start de toepassing

Start de toepassing

Met deze toepassing kunt u een aantal landschappen beshreven in het boek 'België in kaart' bekijken.

Uit de landschappen die op de tentoonstelling te zien zijn, selecteerden wij er vier.

U kunt telkens twee kaartfragmenten of een orthofoto en een kaartfragment naast elkaar leggen en over elkaar schuiven.

In de begeleidende tekst kunt u doorklikken naar details op de kaart.