Een belangrijk jaar voor NAP

2022 was een belangrijk jaar voor het nationaal toegangspunt (National Access Point of NAP), www.transportdata.be, wegens een grote uitbreiding.

Dit portaal wordt beheerd en ontwikkeld door het NGI sinds de lancering begin 2020 en is dé plek waar gegevensaanbieders (zoals openbare vervoersmaatschappijen en aanbieders van deelmobiliteit) hun datasets en diensten kunnen registreren met het doel om deze vindbaar te maken voor gegevensgebruikers (zoals ontwikkelaars van reis-en routeplanners).

 

 

Sinds april 2022 wordt er nu naast multimodale reisinformatie ook data en diensten rond drie bijkomende domeinen verzameld op het NAP:

  • Realtimeverkeersinformatie
  • Verkeersveiligheidsinformatie
  • Informatie rond veilige en beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens en bedrijfsvoertuigen

 

Onze medewerkers die bij dit boeiende project betrokken zijn, zijn in 2022 druk in de weer geweest met deze uitbreiding van het NAP. Naast een hele reeks technische backend aanpassingen die hiervoor nodig waren, werd ook de frontend van de website grondig herwerkt om de gegevensaanbieders en gegevensgebruikers een zo compleet mogelijk overzicht te bieden van de context en werking van het NAP. Daarnaast werd zoals afgelopen jaren sterk ingezet op het aantrekken van stakeholders voor de verschillende domeinen (o.a. door onze deelname aan het ITS.be congres) om hen vervolgens via de NAP Helpdesk te begeleiden bij het registreren van hun datasets en diensten op Transportdata.be.
Als resultaat zijn er momenteel maar liefst 70 organisaties actief op ons platform, samen goed voor 144 geregistreerde mobiliteit- en transport gerelateerde datasets of diensten. Het mag dan ook niet verbazen dat in totaal 4500 unieke gebruikers afgelopen jaar hun weg vonden naar deze portaalsite.

Om in de toekomst de werking en functionaliteiten van het NAP verder uit te werken, volgden we nieuwe ontwikkelingen in het domein van intelligente transportsystemen op de voet, alsook in het domein van data uitwisseling en datastandaarden. Tenslotte zijn we in 2022 nauw betrokken geweest bij het Europese NAPCORE (National Access Point Coordination Organisation for Europe) project, waar we als Active Member van verschillende werkgroepen onze expertise in (geo)data gebruiken voor het bevorderen van standaardisatie en uitwisseling van mobiliteitsdata binnen de Europese Unie.

Wenst u graag meer weten over het NAP? Bezoek zeker onze website (www.transportdata.be) of bekijk onze introductievideo